A konyvbagoly.hu webáruház blogja!

Könyvbagoly

Inzunza-Pardo-Ferri: Narcoamerica - 55000 kilométer a kokain nyomában (Cser Kiadó - 2017)

Egy könyv arról, ami mindig is érdekelt, de sosem tudtál rendesen utánaolvasni...

2017. december 01. - SecuRicsi

narcoamerica-55-000-kilometer-a-kokain-nyomaban.jpg

Amikor a Duff könyvet kaptam a kiadótól, már ajánlották ezt a kötetet, miszerint hamarosan megjelenik és nagyon lelkesek voltak vele kapcsolatban. Megmondom őszintén, a különböző kábítószerekkel való kapcsolatom elég furcsa. Ismerjük egymást, de nem szeretjük, talán ez a legjobb megfogalmazás. Mivel a kokain a rock/metal szubkultúra szerves része (volt), és azért a drogmaffia dolgairól is olvastam már jónéhány riportot és tanulmányt, gondoltam érdemes lesz elolvassam a könyvet.

Nemrég viccesen megjegyeztem egy barátomnak, hogy a kábítószer-kereskedelemmel és drogmaffiákkal kapcsolatos cikkekhez, hangulathoz a Sicario (vagy a Narcos) a tökéletes néznivaló, a Brujeria meg a tökéletes hallgatnivaló, akkor pedig a Narcoamerica minden bizonnyal a tökéletes olvasmány. (Nyugi, nem írom le többször azt a szót, hogy tökéletes.)
Zacher Gábort alapvetően egy cseppet sem kedvelem, az általa írt előszó azonban remekül megalapozza a hangulatot a későbbiekhez. Végülis nála kevés ember tudna itthon hitelesebben beszélni a témáról.
Alapvetően szkeptikus szoktam lenni az ilyen riportkötetekkel, hiszen esélyünk sem lesz sosem utánajárni, hogy mennyi a valóságtartalmuk. Mindig azt gondolom, már régen eltették volna Őket láb alól, ha tényleg az igazat írták meg. De mi van akkor, ha éppen ezért mégis a valóságot olvassuk? Ha a maffia is pontosan ezt gondolja: á, ha megöljük azt a három firkászt, csak magunkkal szúrunk ki úgyis! Úgyis azt hiszi majd mindenki, hogy csak kamu. De lehet túlgondolom.
Ami viszont biztos: a kötet nem terjengős, viszont kellően olvasmányos ahhoz, hogy egy percig se unatkozzunk rajta. Folyamatosan pörgette a gondolataim és felkorbácsolt szabályosan a téma néhol: megdöbbent, hogy egyesek milyen körülmények között élnek, köszönhetően a kokainnak. Kicsit olyan az egész, mint amikor a Sicario-t néztem a moziban: miközben meg-megborzongok, titkon remélve, hogy ez csak egy rossz hollywood-i film, mégis tudom, ez bizony sajnos a valóság. Ettől pedig még ijesztőbb és nyomasztóbb kicsit. Szerencsére sokat tompít rajta az, hogy a kötet kellően olvasmányos, a fordítás és a szöveggondozás szintén jól sikerült. Megszokott Cser minőség, mondhatom ezt szerintem.

Kicsit friss még az élmény, ami lehet, hogy egy hangyányit levesz az objektivitásomból, de akkor is azt gondolom: a Narcoamerika jó eséllyel pályázik az egyik legjobb kötet címére, ami a témában idehaza megjelent. Miközben várod a Narcos következő évadát, legalább lesz mivel elüssed az időt! Hidd el, nem bánod meg, ha elolvasod, még úgy is, hogy néhol bizony megdöbbent és elgondolkodtat, kőkeményen.

A könyvet innen tudod megrendelni!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr1913406733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása