A konyvbagoly.hu webáruház blogja!

Könyvbagoly

...kinyúlhat égig a lélek... Babits Mihály esztergomi versei és esszéi

Esztergom Város Önkormányzata, 2017

2018. január 24. - SecuRicsi

img329.jpgBabits Mihály a magyar irodalom egyik legfontosabb és legnagyobb alakja. Nem véletlen, hogy az esztergomi könyvesboltunkat is éppen Róla nevezték el anno. Számomra egyébként is személyes kötődéssel bír a költészete, hiszen Ő is szerelmes volt a városba, melyben élünk. Ugyan korábban már megjelent az Esztergomi Önkormányzat gondozásában egy hasonló kötet, annak sem kidolgozottsága, sem szerkesztése nem volt ehhez fogható.


A "...kinyúlhat az égig a lélek...", ami a 2016-os Babits Emlékév alkalmából jelent meg először, a szerző Esztergommal kapcsolatos, vagy bizonyíthatóan a városban született műveit tartalmazza, ez a bővített, még jobbá szerkesztett második kiadás pedig abszolút minden igényt kielégít. Ezek a versek és esszék ugyanis tökéletes megnyugvást biztosítanak olvasás közben, olyan lelki táplálékot adnak, amit talán semmilyen más írások. Nekünk, esztergomiaknak azért is különlegesek lehetnek, mert talán észre sem vesszük ezeket, hiszen minden nap itt járunk-kelünk az ezer éves falak között, itt élünk a Bazilika szomszédságában, de valakinek, aki átutazik, vagy felnőttként jön ide, egészen mást mutat az összkép. Babits Mihály szintén felnőtt férfiként fedezte fel a város szépségét, amely annyira elvarázsolta, hogy talán túlzás nélkül mondhatjuk: a fő műveit itt alkotta meg. Valahogy mindig úgy éreztem, ezeket a műveket illő volna összeszedni egy kiadványba oly' módon, hogy a végeredmény illő legyen a költőhöz és a művekhez.
Ez a könyv kétségtelenül az a kötet, amit az ember elképzelne ezekhez az alkotásokhoz. Szeder Balázs Péter megalkotta a 2017-es századeleji kiadványt, ami olyan, mintha onnan hozta volna valaki egy időgéppel. (Kis túlzással persze.) A fotók, az illusztrációk, a jegyzetek mind-mind segítenek a teljesebb átélésben, az igazi élményben. G. Tóth Franciska, a MNM Babits Mihály Emlékházának irodalmi muzeológusa által írt jegyzetek, elő- és utószavak pedig remek keretbe foglalják a gyűjteményt, adva egy olyan pluszt az egésznek, amitől bizonyos művek teljesen új értelmet nyernek, illetve annyi pluszt adnak hozzá, hogy egy-egy jól ismert vers vagy esszé mondhatni "kiszínesedik". Éppen ezek miatt a kötet kitűnő egy-egy városi séta alkalmával, ugyanis könnyen elfér a táskában, vagy a hónunk alatt. Tavasszal, nyáron a Palkovics-padon ülve, vagy a Kis Duna Sétányon, Széchenyi-téren, esetleg a Vaskapuban pihenve abszolút felfrissíthetjük gondolatainkat Babits örök érvényű soraival.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire jól esik a léleknek ez a gyűjtemény ebben a formában, ilyen kiadásban. Segít egy kicsit abban, hogy kiszakadva a mindennapokból meglássuk az élet (és Esztergom) szépségeit. A kiadvány sikere pedig egyértelműen alátámasztja, hogy nem csak én gondolom így, hanem mások is. Köszönet a megjelenésért!


A kötetet ITT vásárolhatja meg az Olvasó!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr8113599477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása