A konyvbagoly.hu webáruház blogja!

Könyvbagoly

Kovács Zsolt: Társállatkalauz

2018. március 23. - kormosi

tarsallatkalauz_2.jpg

A kisállatok és gazdáik igényei nem mindig találkoznak, ezért, ha valaki eleven kedvencet szeretne választani, nem árt tájékozódnia előtte. Az interneten a számtalan bejegyzésből nehéz kibogozni, hogy mely tanácsokat érdemes követni, s melyikeket nem.

Jelen kézikönyvünkkel, a Társállatkalauzzal, arra vállalkoztunk, hogy röviden bemutassuk az állattartás előnyeit és hátrányait. Az első fejezetben általános kérdéseket vetnek fel: kitől vásároljunk, mire ügyeljünk vásárláskor, kaphatunk-e betegséget a kis kedvenctől, milyen jogszabályok vonatkoznak a kisállattartókra.
A második fejezetben a fajok ismertetése a könyv legfontosabb része, amelyben a szerző azt is leírja, hogy milyen árnyoldalai vannak az állattartásnak. Például sok kisemlős éjszakai életmódot folytat, alkonyattól pirkadatig motoszkál, így aludni sem lehet tőlük. Megannyi papagáj nagyon hangos, ezért amikor ilyen madarat veszünk, figyelni kell a szomszédokra. A madarak kivétel nélkül szemetelnek is, s sok olyan állatnak, illetve férőhelyének olyan „illata” terjeng, amire nem is gondolnánk.
A kisállattartásnak komoly anyagi vonzata lehet, gyakran nem is az állat a drága, hanem a férőhelye kerül sokszorta többe, nem beszélve a gyakran speciális kosztról, világítás, talajfűtés, táplálék stb. költségeiről. Ezt mind-mind mérlegelni kell, mielőtt bármilyen kis kedvencet veszünk, ezért is különösen fontos, hogy a szerző nem csupán általánosságban, hanem a fajok ismertetésénél egyenként is felhívja a figyelmet az adott állat tartásának árnyoldalaira is. A műben megjelenek az állatok valós igényei is, mert a szerző az állatvédelmi szempontok figyelembevételével írta meg az egyes fajokhoz kapcsolódó ismertetőket. Ezekből tudhatjuk meg, hogy milyen sok dologra kell figyelnie a gazdának a férőhely kiválasztásától a megfelelő, olykor nehezen beszerezhető táplálékon át egészen addig, hogy bizonyos állatok szó szerint elpusztulhatnak attól, amennyiben magányosan tartjuk őket.
A második fejezetben nyolcvan fajt mutat be a szerző a fentiek figyelembevételével. Kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök szerepelnek az oldalakon, többnyire olyanok, amelyeket sokan tartanak, de nem hiányozhatnak az „álomállatok” sem. ők azok, amelyeket sokan tartanának, de inkább az állatkertekbe valók, mert bizony nem egyszerű velük együtt élni.

A szerző külön hangsúlyt helyez arra, hogy felhívja a szülők figyelmét, a gyerekeknek vásárolt kisállatok kisvártatva az ő gondjaikra lesznek bízva – akár évtizedekig. Az sem maradhatott ki a könyvből, hogy a húsvéti nyúl beszerzése állatvédelmi szempontból felettébb káros.

Összességében azonban nem egy „lebeszélő” könyvről van szó, hiszen egy jól kiválasztott kisállat sok örömet nyújthat gazdájának. Ám ahhoz, hogy jól válasszanak társállatot, a pozitívumokat és negatívumokat egyaránt mérlegelni kell. A Társállatkalauz legnagyobb érdeme talán éppen az, hogy ebben hathatós segítséget tud nyújtani.

A kiadványt egyszerűen megrendelheted erre a linkre kattintva!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr7613769802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása